Experimente militare controversate


Injectarea răniţilor cu plutoniu, saltul cu paraşuta de la 31.000 de metri deasupra Terrei şi încercarea de a înzestra soldaţii cu vedere pe timp de noapte sunt câteva dintre testele neconvenţionale efectuate de armata Statelor Unite, trecute în revistă de livescience.com.

Pentru a spori vederea pe timp de noapte a soldaţilor, Marina ame­ri­cană a încercat, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, să mo­di­fice structura ochiului uman, in­ca­pabil în mod normal să depisteze lungimile de undă în infraroşu. Cer­ce­tătorii ştiau că vitamina A conţine o parte dintr-o moleculă din fotoreceptorii din ochi, astfel că au modificat-o pentru a le permite soldaţilor să vadă în infraroşu. După ce li s-a ad­ministrat o substanţă creată pe ba­za ficatului de ştiucă, vederea pe timp de noapte li s-a îmbunătăţit. Pro­iectul a fost abandonat însă când au fost create primele binocluri cu infraroşu. Aflându-se la un pas de a crea pri­mele bombe atomice, spre sfârşitul ce­lei de-a doua conflagraţii mondia­le, armata americană a vrut să eva­lueze efectele radioactivităţii asupra oamenilor. Primul test de acest gen s-a desfăşurat pe 10 aprilie 1945, când victima unui accident de ma­şi­nă a fost injectată cu plutoniu, pentru a se vedea în cât timp corpul uman respinge substanţa radioacti­vă. În total au fost realizate peste 400 de experimente în care diferiţi in­divizi au fost supuşi unor doze de radiaţie. Efectele deceleraţiei asupra corpului uman au fost studiate cu ajutorul unei serii de vehicule similare unor să­nii, care se puteau opri de la o viteză de peste 600 de kilometri pe oră într-o frac­ţiune de secundă, construite de NASA la începutul anilor ’50. Colo­ne­lul John Stapp s-a oferit voluntar să se dea cu sania de 29 de ori, experimentând forţe de 35 de ori mai mari de­cât cea gravitaţională şi alegându-se cu oa­se şi coaste fi­su­rate.
Mai mult, co­lo­nelului i-au sărit plom­bele din gu­ră şi i-au explodat vasele de sânge din ochi. Deoarece nu au vrut să facă rabat de la porunca „să nu ucizi“, 2.300 de membri ai Bisericii Adventiste de Ziua a Şaptea s-au oferit să facă pe co­baii de laborator atunci când au fost recrutaţi în armata americană. Pe ei au fost testate vaccinuri împo­tri­va diverselor ar­me biologice, între 1954 şi 1973, însă nici un voluntar nu şi-a pierdut viaţa, cu toate că au avut de suferit în urma unor efecte secundare dureroase. Pentru a vedea dacă piloţii pot su­pravieţui salturilor cu paraşuta de la altitudini mari, Forţele Aeriene Ame­ricane au apelat la colonelul Jo­seph Kittinger.
În anii ’50, el a efectuat o serie de salturi de la zeci de mii de me­tri altitudine, pentru ca pe 16 august 1960 să înregistreze recordul mon­dial pentru săritura cu pa­ra­şuta de la cea mai mare înălţime, ne­învins până în ziua de azi. Îm­bră­cat într-un costum presurizat, el s-a înălţat într-o nacelă la peste 31.000 de metri deasupra Terrei, după care s-a aruncat în gol, fiind aproape de a atinge viteza sunetului în timpul căderii. În toiul luptelor, soldaţii au ara­reo­ri timp să doarmă, astfel că ar­ma­ta americană caută soluţii pentru a înlătura nevoia de somn. Pri­me­le încercări au fost realizate cu pro­duse cu rol de stimulenţi, precum amfetaminele, iar recent s-a ape­lat la me­dicamentul modafinil, ca­re se pare că le-ar fi permis milita­rilor să stea treji timp de 40 de ore ne­încetat, fără efecte secundare. De ase­menea, ar­mata americană tes­tea­ză şi unele so­luţii necon­ven­ţio­na­le pentru alungarea somnului, pre­cum stimularea magnetică a creierului. „Armura Interioară“ e un alt pro­­iect al armatei americane, el ur­mă­­rind să le confere soldaţilor abi­li­tăţi deo­se­bi­te specifice anumitor ani­male, cum ar fi abilitatea unor spe­cii de a trăi la al­ti­tudini foarte mari. Sco­pul este crea­rea unor su­perluptători, rezistenţi în fa­ţa ar­me­lor chimice şi ra­dioactive şi ca­pabili să facă faţă unor temperaturi şi zone geografice extreme.
Sursa: http://www.cotidianul.ro